Friday, March 23, 2012

Cerita hari ini: Diploma in Business Study In Uitm

Hello peeps!
Today , kita nak citer kat korang semua pasal diploma business kat uitm ni. Dekat uitm ada banyak cabang dalam fakulti pengurusan perniagaan antaranya diploma pengajian perniagaan , diploma perbankan , diploma in insurance and banyak lagi . Dekat uitm, salah satu kos yang besar adalah diploma bisnes study. So in part 1 dalam kos ni korang akan belajar pasal business math, pasal management and pasal basic account.

So sapa yang ada basic account adalah advantages sikit sebab dah boleh bawa akaun, tapi bagi ynag takde basic tu tak bermakna tak boleh buat, takde basic kadang-kadang lagi senang terima pembelajaran dari yang ada basic sebab kat sini dia ajar dalam english. So part 1 adalah part yang paling senang, ( poyo jer ) hehe..walaupun senang tapi kita tak dapat jugak 4 rata tu. 

Masok part 2 , part yang tak best sebab banyak membaca ( bagi orang yang tak suke membacalah ), kita akan di ajar subjek microeconomics, marketing and costing. Dalam part 2 subjek paling senang tentunya costing sebab mengira, yang lain banyak membaca. Dalam part ni kira mencabar lah jugak sebab kena banyak faham . tak macam part 1 . so korang akan di ajar pasal marketing yang sangat lah awesome subjeknya.

Masok part 3 lagi mencabar, tapi dia mungkin best sebab ada subjek calculation, iaitu statistic and macroeconomics. Berdasarkan apa yang senior and lecturer cakap macro is easy than micro. Time part three jugak kornag akan belajar third languange sama ada bahasa arab or mandarin. 

After part 3 kalau korang rasa korang hebat bolehlah korang apply fast track ataupun kalau korang nak cepatkan masa korang. Yelah.. sape yang tak nak habes diploma cepat.

 Time part 4 korang tak kan ade kokurikulum, english and agama. part 4 punya subjek business law, ict, public relation and finance. Tak silap kitalah. 

Kita boleh terang sampai part 4 jer sebab tak tahu part 5 and part 6 sebab sylibus lain sikit. So sapa yang nak pergi oversea maintainkan pointer and dapatkan ANC iaitu anugerah naib canselor bagi student yang dapat dekan every sem sampai part 6. Dapat pakai selempang ok!

P/s: kawan sekalian pilihlah kos yang kena dengan minat and kerjaya anda!




31 comments:

  1. dip busines uitm ni campus dekat mna ye?

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. dekat institut profesional baitulmal pun rasanya ada kan

      Delete
  3. apa beza business management and business studies? saya dpt tawaran business management di kptm.

    ReplyDelete
  4. Diploma perniagaan insurans pun sama juga ke?

    ReplyDelete
  5. Dayana: tak sama. and sekarang cohort baru.
    Black : sama je. tak banyak beza pon

    ReplyDelete
  6. Sis, kalau diploma in banking ade ke subjek business math?

    ReplyDelete
  7. Sis, kalau diploma in banking ade ke subjek business math?

    ReplyDelete
  8. Can I call u...nk Tanya pasal Bisnes Management... 0142746800

    ReplyDelete
  9. Can I call u...nk Tanya pasal Bisnes Management... 0142746800

    ReplyDelete
  10. Nak tanya DBS ni ada guna mcm add maths x?? Dan akaun dia mcm masa form 4 & 5 ke? Sbb saya xambil add math & akaun

    ReplyDelete
  11. Nak tanya DBS ni ada guna mcm add maths x?? Dan akaun dia mcm masa form 4 & 5 ke? Sbb saya xambil add math & akaun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn risau sbb sub yg d ambil more kpd yg blom ade basic acc and add math.. Mudah je sbenarnye just bnyak teori kena ingat

      Delete
  12. nak tanya klau kita ambik course pengajian perniagaan memang kena belajar ke cakap mandarin dan arab?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmng akn ade bhase ketiga ikut u.. Mcm sy blaja arabic.. Tp x msuk final

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Salam . Antara pengajian perniagaan dgn pengurusan perniagaan mana lagi better ? Saya keliru

    ReplyDelete
  15. Salam . Antara pengajian perniagaan dgn pengurusan perniagaan mana lagi better ? Saya keliru

    ReplyDelete
  16. Hi nk tanye course ni kne ade add math ke cause sye cuma ada acc tp x ada add math?? Ples terangkan.. Tq..

    ReplyDelete
  17. Assalam. Dip bisnes study kat uitm skrg ni ade practical tak? Minta penjelasan pls sbb ramai kate skrg dah takde practical n susah nak cari keje nnti. Tq :)

    ReplyDelete
  18. Assalam. Dip bisnes study kat uitm skrg ni ade practical tak? Minta penjelasan pls sbb ramai kate skrg dah takde practical n susah nak cari keje nnti. Tq :)

    ReplyDelete
  19. Busines mathematics ... Memang wajib

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum kak,bidang ni ada temuduga ke dan bagaimana dia belajar?saya harap akak sudi mnjawab soalan saya.terima kasih

    ReplyDelete
  21. Terima kasih sebab buat entry ni, sangan membantu saya :)

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum kak. Subjek kira2 dlm bidang ni mcm mna ?

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum kak. melaui bdng pngurusan perniagaan, kta blh jdi pegawai tadbir diplomatik tak ?

    ReplyDelete
  24. Salam kak, susah ke diploma ni? Sy takde akaun atau add math, risau pulak susah nak belajar sbb tak ambl subjek tu. Adakah org yg ada math biasa je ni boleh bawak diploma ni?

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Boleh tak bg tips psal kos ni? Please answer me :(

    ReplyDelete